Tuesday, March 20, 2007

"The Fountain", του Darren Arοnofsky

Είναι κάποια σημεία οριακά που δεν μπορούμε να τα αγγίξουμε. Η θνητότητά μας μας το απαγορεύει. Και στεκόμαστε μπροστά τους με φόβο και δέος, αδύναμοι να τα αντιμετωπίσουμε: Ο έρωτας και ο θάνατος. Η σχηματοποίηση του απόλυτου και η αδυναμία του ανθρώπου να το κατανοήσει, να το αποδεχτεί και να το ξεπεράσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο άνθρωπος δεν μπορεί κατά τη συνήθη τακτική του να εκλογικεύσει, να αρχίσει τις υπεκφυγές.
Πρέπει απλά να βιώσει. Απόλυτα. Τον έρωτα ή το θάνατο. Ή και τα δύο μαζί. Να βιώσει το απόλυτο, αλλά και να είναι έτοιμος ανα πάσα στιγμή να αποδεχτεί την απώλειά του. Όπως γίνεται συνήθως. Μια λογική πορεία: Η αγάπη, η φθορά της και ο θάνατος (της). Και η αποδοχή του τέλους.

Υπάρχουν όμως φορές που το βίωμα γίνεται τόσο έντονο, που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αποδεχτούν το τέλος. Και θέλουν να κάνουν οι ίδιοι το επόμενο βήμα, να φτάσουν προς το απόλυτο. Και να αποτρέψουν το αναπόφευκτο.
«Ο θάνατος είναι αρρώστια, όπως κάθε άλλη. Και υπάρχει γιατρειά. Και θα την βρω».
Ποιά είναι η γιατρειά αυτής της αρρώστιας; Μπορεί να είναι η αγάπη; Ξεφεύγει κάτι απο το θάνατο; Μπορεί η αγάπη να ξεφύγει από το θάνατο; Και, ακόμα περισσότερο, είναι αυτή που μπορεί να τον νικήσει;
Ίσως όχι σε αυτή τη ζωή. Ίσως οχι στην προηγούμενη, ίσως όχι στην επόμενη. Αλλά σε όλες μαζί, μπορεί. Αν είναι δυνατή, μπορεί να αντέξει στο διηνεκές, να ξεπεράσει το χώρο και το χρόνο και να ζήσει για πάντα, στην ψυχή αυτών που δεν μπορούν να την αφήσουν να φύγει. Θα ζει για πάντα, σε ένα χαραγμενο δαχτυλίδι, σε μια ανάμνηση, σε ένα σπασμένο κοντυλογράφο. Θα ζει για πάντα, σε ένα μισοτελειωμένο βιβλίο, που το τέλος του καλούμαστε να γράψουμε εμείς.
«Τελείωσέ το».
Η προσταγή σε εμάς απευθύνεται. Δική μας είναι εντέλει η επιλογή. Ο Αρονόφσκι μας έδειξε απλά το δρόμο για την «Πηγή της Ζωής». Εμείς όμως είμαστε αυτοί που θα επιλέξουμε αν θα βουτήξουμε ή όχι στα νερά της.
Μια βουτιά προς το θάνατο του σώματος. Αλλά, ίσως, και προς την αθανασία της ψυχής.

9 comments:

Caesar said...

ενδιαφέρον "ακούγεται", αλλά δια χειρός νετρίνας ;))

IdentityCafe said...

BrAvo Neutrina!
Poly kalh kritikh! (to lew spania gia kritikes opws xereis...)
Nomizw auto einai to zhtoumeno me ena film/vivlio/ergo texnhs klp. Na dhmiourgei erwthmata...na anoigei mia allh porta mesa sou pou den xereis pou se paei...

etalon said...

...τωρα καταλαβες και μετρησες φανταζομαι ποιοι ειναι οι σινεφιλ και ποιοι ειναι μονο λογια.
Σε θαυμαζω και νιωθω πως εισαι πολυτιμη για την ενημερωση και τη ζωη μου. Οσο για την συγκεκριμενη ταινια, ας κανουμε υπομονη, καποτε θα την δουν ολοι και τοτε δεν θα νιωθουμε την μοναξια των πρωτων.

Anonymous said...

Κα neutrino
ΠΡΟΣΟΧΗ
ένας μανιακός λογοκλόπος ονόματι m κλέβει τα κείμενά σας κ τα κάνει...σχόλια (πειστήρια στο etalon-etalon.blogspot.com)

neutrino said...

@ceasar
εχουν ακουστει τα παντα γι'αυτη την ταινια, απο υμνοι μεχρι..βρισιες! δεν μπορω να μπω στη διαδικασια και να πω ποιος εχει δικιο και ποιος αδικο, ειναι τοσο μεγαλο το θεμα που πραγματευεται που δεν χρηζει κριτικης -ειτε σε αγγιζει ειτε οχι. εμενα απλα, με αγγιξε. :)

@IC ευχαριστω doctor/μανουλι (να ριξω λιγο το επιπεδο..;p).
τα καλα λογια αξιζουν κυριως οταν ερχονται απο τους.. "αυστηρους κριτες":)) παντως αυτη η ταινια θετει πραγματι συγκλονιστικα ερωτηματα. και το θεμα ειναι οτι καλεισαι να τα απαντησεις οχι με το μυαλο, αλλα με την καρδια..

@etalon
εγω να δεις ποσο σε θαυμαζω..
και φυσικα δεν ξεχνω ποιος με εκανε να δω αυτη την ταινια (και πολλα ακομα..)

@anonymous
ο λογοκλοπος εν προκειμενω εδρασε με.. τις ευλογιες μου.
m=neutrino indeed.
σ'ευχαριστω παντως πολυ για το ενδιαφερον.:))

Seven Film Gallery said...

Wednesday 28 March 07
100.3 party - MARIA ANTOUANETA PARTY
dj Nikos Komninos + dj Stefanos Tsitsopoulos

Ο Republic 100.3, το περιοδικό Soul και η Sony Pictures Home Entertainment Hellas παρουσιάζουν:

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΟΠΟΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΡΣΤΕΝ ΝΤΑΝΣΤ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΒΑΚΟΥΡΑ, 8.45 Μ.Μ

Βαρυφορτωμένη με περούκες, κορσέδες και τουαλέτες εποχής, η Κίρστεν Ντανστ στο ρόλο της Μαρίας Αντουανέτας, καθοδηγούμενη από τη Σοφία Κόπολα, ενσαρκώνει ένα τραγικό πρόσωπο της Γαλλικής Επα! ;νάστασης, το οποίο, εκτός από παντεσπάνι, προέτρεπε τους υπηκόους να φορούν και All Star! Βραβευμένη με Όσκαρ κοστουμιών και ντυμένη με εξαιρετικό post-punk σάουντρακ από τους Souxsie and the Banshees, New Order, Gang of Four, Aphex Twin, The Strokes και άλλους, η ?Μαρ ! 43;α Αντουανέ`! 4;α ? της Κόπολα είναι η εφηβική ιστορία και οι οργισμένες μέρες της τελευταίας βασίλισσας της Γαλλίας, που λίγο πριν ανεβεί στην γκιλοτίνα, διοργάνωσε τα πιο παρακμιακά πάρτι και έζησε έναν συγκλ&#! 959;νιστικό έρωτα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ.
Μετά την προβολή της ταινίας, Αντουανέτα Πάρτυ στο Arthouse. Post Punk Electro ήχοι από το Νίκο Κομνηνό και το Στέφανο Τσιτσόπουλο.

just thinking... said...

polu wraia i kritiki sou..
einai mia apo tis tainies pou duskola tha entharrunw kapoion na paei na ti dei i to antitheto..i aisthitiki tis einai polu idiateri, kapoioi malista eukola tha tin xaraktirisoun apokroustiki(idiws pros to telos).. borw na pw pws aisthitika me ksafniase k me "kerdise" me tin idiaiterotita tis..toulaxiston, gia mena itan mia tainia pou kuriws apifthune erwtimata sto theati, para tous edine kapoia apadisi..k afto me goiteuse..

neutrino said...

@just thinking,
welcome! συμφωνω οτι ειναι μια ταινια που δεν μπορεις να την προτεινεις σε τριτους. ο καθενας την εκλαμβανει διαφορετικα, αναλογα με τα βιωματα του, και μπορει ή να την λατρεψει΄ή να την μισησει.
εμενα και οι δυο αντιδρασεις μου φαινονται δικαιολογημενες!!

ως προς την αισθητικη παλι, πιστευω οτι αντικειμενικα ειναι υπεροχη. οπως και το soundtrack..

Iggy said...

paidia xerome idietera pou vrika afto to blog!xairomai poli pou iparxei siniditopiimenos kosmos akoma se aftin tin koinonia!!!eftixos pira apto xeraki arketo kosmo na tin dei prin stamatisei na provalete k oloi meinan ekpliktoi dioti de ftanei mono i tenia...alla k to meta pou sizitas epi ores k vgazeis polla k diafora simperasmata (analoga to epipedo esoterismou tou kathenos)!!!gia osous asxoloude me esoterismo k alla,tha paratirisate elpizo k ta polla k diafora simvola pou iparxoun mesa sto ergo me diaforous tropous!prepei na tin dite toulaxiston 2 i 3 fores!makari na vgenan tenies sixnotera tetiou idous me tetia emfasi sta erotimata metaksi kardias k logikis!polla filia filoi mou!