Sunday, October 14, 2007

"The Bourne Ultimatum", του Paul Greengrass

[contains spoilers]

Ενας κουρδιστος ανθρωπος - Ενας κουρδισμενος πρακτορας.
Δυο ταινίες πριν, ο νεαρος David Webb μεταμορφωνεται στον Jason Bourne. Εθελουσιως ή ακουσιως; Το ερωτημα παραμενει αλλα το αποτελεσμα επερχεται ετσι κι αλλιως: Ο ανθρωπος πεθαινει (ή τουλαχιστον βρισκεται εν υπνωσει) και ο αυτοματοποιημενος υπερπρακτορας γεννιεται. Bourne is born. Χωρις μνημη, αλλα με σχεδον υπερφυσικες ικανοτητες. Χαρη σε μια εκπαιδευση χωρις προηγουμενο, με μεθοδους που ποτε δε θα μαθουμε και που καμια επισημη αρχη ποτε δε θα παραδεχτει. Με αποστολες απροσδιοριστες, μυστικες και ακρως επικινδυνες. Για λογους ομως παντα ασαφεις. Τι κρυβεται πισω απο τους "ακρως απορρητους" φακελους και τι είναι αυτό που προσπαθεί εδω και τρεις ταινιες να ανασυνθεσει στη μνημη του ο Μπορν;
Πισω απο τους καταιγιστικους ρυθμους, τα αγχωτικα -αριστοτεχνικα παρουσιασμενα απο τον Greengrass- ανθρωποκυνηγητα, τις ασφυκτικες παρακολουθησεις των παντων, τους πυροβολισμους, τους διαξιφισμους αναμεσα σε "καλους" και "κακους", κρυβεται κατι περισσοτερο. Κρυβεται ενας ανθρωπος. Που δεν ειναι lifestyle πρακτορας προς τερψη, σαν τον James Bond. Για τον ηρωα του Matt Damon οι ανθρωπινες απωλειες, οι αποστολες, το κυνηγητο δεν γινεται στο ονομα καποιου ανωτερου "καλου" και εναντιον καποιου αορατου, απροσδιοριστου "κακου". Ο Μπορν, δεσμιος μιας αποφασης που δεν γνωριζει γιατι πηρε (και που ποτε εντελει δε θα μαθει) , βρισκεται εγκλωβισμενος σε μια σειρα κινησεων που δεν μπορει να ελεγξει.
Προσπαθει να ξεφυγει μαλλον απο συνηθεια. Αυτοματα, οπως σε καθε του κινηση, επιβιωνει ανασυροντας αναμνησεις. Ειναι μια πολεμικη μηχανη γιατι ετσι του εμαθαν. Και το θυμαται, εστω αμυδρα. Και δρα σαν αυτοματο. Eιναι ομως και ανθρωπος, γιατι ετσι γεννηθηκε. Και το θυμαται κι αυτο, κι ας προσπαθησαν να τον κανουν να το ξεχασει. Και αντιδρα και ως ανθρωπινο ον. Και προσπαθει να εκδικηθει, αλλα χωρις να ξερει τι εκδικειται. Νομιζει πως εκδικειται τον θανατο της φιλης του, αλλα στην πραγματικοτητα θελει να εκδικηθει το δικο του θανατο. Το θανατο του David Webb. Τη γεννηση του Jason Bourne.
Οταν λοιπον, μετα απο πολλες παρακαμψεις, θα φτασει επιτελους στον τοπο της μεταμορφωσης, της γεννησης του υπερπρακτορα, στην αρχη του -εκει που τον "κουρδισαν" και του αφαιρεσαν σχεδον την ανθρωπινη υποσταση, οταν θα ανασυνθεσει τις αναμνησεις και θα ξαναφτασει στην αφετηρια, εκει ακριβως θα μπορεσει να ξαναγινει ανθρωπος.
Και εκεινη τη στιγμη, τη μηδενικη, ενας πυροβολισμος θα τον οδηγησει σε ενα συμβολικο θανατο και μια βουτια θα τον οδηγησει σε μια κυριολεκτικη αναγεννηση μεσα απο το νερο: Jason Bourne is reborn και εμεις, οι θεατες μπορουμε επιτελους, λυτρωμενοι, να παρουμε μια ανασα. Οι "ταινιες δρασης" μολις αγγιξαν τη νεα τους κορυφη.

9 comments:

IdentityCafe said...

Ετσι ειναι :)
ο Γκρινγκρας τρομερος!
Στον αργο σταθερο θανατο του χολυγουντ συμβαινουν οι εκλαμψεις τυπου Bourne...

πες μου πως ειδες την "εξορια"...

neutrino said...

καφε!
χαιρομαι που σ'αρεσε και σενα. αν και δεν ειμαι και η νο1 φαν του ειδους, εδω εμεινα κυριολεκτικα με ανοιχτο το στομα!

κατεβηκα Αθηνα, για να δω ο,τι προλαβαινω απο το Πανοραμα. αναχωρω σε ομως σε λιγες ωρες, και ο Σβανγκτζιγιεφ ειναι το βραδυ. γκρρρ γκρρρρ. :(((
ΟΜΩΣ, διατηρω τις ελπιδες μου επειδη φετος ειναι η πρωτη χρονια που καποιες ταινιες θα ανεβουν και στη Θεσνικη. fingers crossed να ειναι και το banishment.

Caesar said...

Μάλλον πρέπει να δώ όλη την τριλογία. Το "Τhe Bourne Ultimatum" είναι αξιόλογο στο είδος του. Δεν χάνει ούτε δευτερόλεπτο. Καταιγιστικός ρυθμός που σε παρασύρει. Καλογυρισμένο σε όλα του ! Κάπου θυμίζει λίγο & το "The Manchurian Candidate" ?

theachilles said...

Παράπονο! Κατέβηκες και δεν ενημέρωσες; Δεν είδα το τελευταίο Bourne, αλλά πρέπει να είμαι από τους λίγους που δεν ενθουσιάστηκαν με τα δύο πρώτα μέρη (το sequel, του Greengrass πάντως σαφώς ανώτερο). Θα επανέλθω μόλις δω και το Ultimatum.

neutrino said...

καισαρα,
παντως το ultimatum βλεπεται και μεμονωμενα. μαζι με τα θολα flash back του ηρωα μπορει και ο ανυποψιαστος θεατης να μπει στο νοημα.
χμμ, δεν το ειχα σκεφτει για τον ανθρωπο της μαντζουριας. ναι, υπαρχουν κοινα στοιχεια -και μου θυμησες οτι πρεπει επειγοντως να δω το παλιο!

αχιλλεα,
οντως ασυγχωρητη. η αληθεια ειναι ομως οτι δεν ενημερωσα κανεναν, ουτε τους πιο γνωστους μου γιατι ηταν ταξιδι-αστραπη. καποιους καποιους ομως τους πετυχα σε προβολες τυχαια ;)
αλλα μ'αρεσουν τα γλυκα παραπονα και τωρα εχω τυψεις. δε θα επαναληφθει. :))))
Δες το παντως το ultimatum, ενθουσιαστηκα (καθως φαινεται) και δεν ειμαι φαν γενικα του "ειδους".

*[γαμωτο! δεν ερχεται το Banishment στο Πανοραμα στη Θεσσαλονικη. γκρρ γκρρρρρρρρρρρ]

ΠΑΝΟΣ said...

Μουχαχα.

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ said...

Πρωτη φορα ταινιας - τριτο μερος τριλογιας μου αρεσε περισσοτερο απο τις 2 προηγουμενς!

Μετα τιμης,

Πυγμαλιων

neutrino said...

πυγμαλιωνα,
θα συμφωνησω! :)

Stratos Bacalis said...

Να υπερθεματίσω κι εγώ, άψογος ο Μπορν...